Ik herinner me nog heel goed hoe ik ervoor stond toen ik voor het eerst bij Koen een sessie had. Ik kampte met een verslaving aan blowen die ik niet wist te overwinnen. Studeren naderde en was daar overduidelijk nog niet klaar voor. De relatie met mijn ouders bevond zich constant op dun ijs. Er hoefde maar iets mis te gaan en het escaleerde in ruzie en verwijt. Het lukte niet om naar elkaar te luisteren en elkaar te begrijpen. We waren constant boos op elkaar. In het verleden hadden we heftige en pijnlijke dingen meegemaakt. Waarvan sommige misschien zelfs traumatiserend. Mijn broer had voor een lange tijd een cocaïneverslaving. Waardoor hij met zijn gedrag het gezin ontwrichtte met wantrouwen en verdriet. De pijn van het verleden had ik nog niet verwerkt en dat beïnvloedde mij nog elke dag. Ik wilde graag liefde en een relatie maar ik raakte al in paniek bij het idee ervan. Ik ging voortdurend over mijn eigen grenzen met sociale activiteiten, veel werken en nieuwe ervaringen opdoen om mezelf het gevoel te geven dat ik van waarde was. Ik was constant in een sprint. Mijn agenda zat altijd bom vol met weinig ruimte voor ontspanning. Als die ruimte er wel was lukte het mij niet te ontspannen. Dan heerste er onrust. Nooit was iets goed genoeg. Buiten de sprint was ik dan aan het blowen om mezelf te verdoven en weg te vluchten. In deze vicieuze cirkel van sprinten en verdoven was ik was langzaam op aan het branden.

Ik zat vast in deze vicieuze cirkel. Ik bleef maar doorgaan. Ik kende letterlijk geen andere weg. Tot op een gegeven moment Koen op mijn pad kwam. Koen gaf mij het gevoel dat er wel een andere weg was. In mijn eerste sessie stortte ik dan ook volledig in. De tranen rolde meer dan een uur over mijn wangen. Ik kwam tot de heftige en pijnlijke conclusie dat ik zo niet kon leven. Ik was kapot. Ik ging het niet lang volhouden op de manier waarop ik door het leven ging. De schaamte, de schuld, de angst, de woede en het verdriet die ik al jaren wegstopte kwamen in één keer boven water. Ook ben ik met Koen een sessie aangegaan met mijn ouders. Onze band moest helen, dat had ik nodig om zelf verder helen. In deze sessie kwamen mijn ouders en ik eindelijk dichterbij elkaar. Onder alle boosheid en verwijten zat een grote berg liefde verscholen. Dat was een heel heftig proces. Sinds die sessie begon die liefde een boventoon te voeren waarmee we weer gelukkig samen konden zijn.

Bij Koen vond ik een plek waar ik volledig welkom was. Waar ik kraakhelder gespiegeld werd en helemaal mezelf mocht zijn. Ik ben bij Koen begonnen om aan de slag te gaan met mijn verslaving. Mijn ervaring is echter dat ik er zoveel meer uit heb gehaald. Alle problemen die ik had leken met elkaar verweven te zijn. Bij Koen werd ik geconfronteerd met het duistere en pijnlijke beeld dat ik van mezelf had. Het zelfbeeld dat voortkwam uit mijn verleden. Het zelfbeeld dat mijn handelen beïnvloedde en daarmee ook de bron was van mijn verslaving en de voortdurende sprint. Met Koens hulp kon ik helen door mezelf in een ander perspectief te zetten. Ik leerde mezelf te omarmen en de pijn te dragen door in die spiegel te kijken. Vluchten was opeens niet meer nodig omdat ik leerde zacht naar mezelf te zijn en mezelf te verzorgen. Er ontstond ruimte voor nieuw gedrag, nieuwe keuzes en nieuwe energie die ik constructief kon besteden en sturen. Ik kwam tot rust.

Het is belachelijk snel gegaan. Ik heb mega stappen gemaakt. Een jaar geleden dacht ik nog dat wat ik je nu ga vertellen onmogelijk was. Nu een jaar later kan ik met trots zeggen dat ik al meer dan een jaar niet geblowd heb. Ik heb net het eerste jaar van mijn studie erop zitten met prachtige resultaten. Die propedeuse heb ik in mijn broekzak. De band met mijn ouders is sindsdien alleen maar sterker geworden. We gaan nu als volwassenen met elkaar om en zijn gelukkig samen. Ik sport, ik eet gezond, ik slaap goed en ik ben gelukkig. Ik ben tevreden met mezelf. Ik heb zelfs een vriendin. Een jaar geleden zou ik daar nog van in paniek raken. Nu kan er met een open hart van genieten. Ik ben herboren.

©[2019] praktijk Con(M)Pasión - Koen van Ghyseghem - webdesign in co-creatie met www.tessasmits.nl

Translate »

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?